UmUn NaJwA BiNti HusSiN

It's about life...it's about dream...it's about reality...

Thursday, July 7, 2011

Sambal ikan bilis wong Jowo..

ikan bilis (eloknya yang putih sikit sebab lebih lembut & rangup)

Tempe

Kacang tanah

cili kering

bawang putih

bawang merah

belacan ( sikit aje )

garam & gula secukup rasa

minyak masak

Cara:

  1. Ikan bilis digoreng dengan api sederhana hingga garing & letak sebelah dulu
  2. Tempe & kacang tanah juga digoreng berasinggan sehingga garing & letak sebelah dulu
  3. Cabai kering, bawang putih, bawang merah & belacan ditumbuk/blend
  4. Tumis bahan yang di tumbuk dengan api sederhana sehingga naik minyak tambah garam dan gula biarkan agak kering sedikit
  5. Perlahan kan api masukkan bahan yang telah digoreng tadi gaul sebati. Dah siap...

* Sambal ni kalau dimasak kering sikit boleh tahan lama. cuba la..

Kalau suka buleh tambah tohun, tapi perlu di rendam sebelum di goreng

No comments:

Post a Comment