ikan bilis (eloknya yang putih sikit sebab lebih lembut & rangup)
Tempe
Kacang tanah
cili kering
bawang putih
bawang merah
belacan ( sikit aje )
garam & gula secukup rasa
minyak masak
Cara:
- Ikan bilis digoreng dengan api sederhana hingga garing & letak sebelah dulu
- Tempe & kacang tanah juga digoreng berasinggan sehingga garing & letak sebelah dulu
- Cabai kering, bawang putih, bawang merah & belacan ditumbuk/blend
- Tumis bahan yang di tumbuk dengan api sederhana sehingga naik minyak tambah garam dan gula biarkan agak kering sedikit
- Perlahan kan api masukkan bahan yang telah digoreng tadi gaul sebati. Dah siap...
* Sambal ni kalau dimasak kering sikit boleh tahan lama. cuba la..
Kalau suka buleh tambah tohun, tapi perlu di rendam sebelum di goreng
No comments:
Post a Comment